research

Antidepressiva. Natuurlijk of Farmaceutisch?

Antidepressiva.  Natuurlijk of Farmaceutisch?

Kunnen natuurlijke antidepressiva vrouwen beter helpen dan farmaceutische?

Bijna één op de acht belgen gebruikt antidepressiva, waarbij vrouwen twee keer zo vaak als mannen. Depressie is een veel voorkomend gezondheidsprobleem met aanzienlijke gevolgen voor de kwaliteit van leven. Antidepressiva beïnvloeden neurotransmitters zoals serotonine, noradrenaline en dopamine, die een rol spelen bij diverse cognitieve processen en emotionele functies in onze hersenen. Ze worden gebruikt voor de behandeling van depressie, angststoornissen en meer.

Depressie is een emotionele toestand die een breed spectrum aan negatieve gevoelens omvat, variërend van situatiegebonden en milde mentale klachten tot klinische depressie, die als een diagnostische aandoening wordt beschouwd. Gedurende een bepaalde periode lijken de symptomen vaak op elkaar. In het geval van milde mentale klachten kunnen de symptomen komen en gaan, terwijl bij klinische depressie de symptomen ernstig en aanhoudend zijn.

Antidepressiva: Overmatig voorgeschreven, frequent ineffectief en met aanzienlijke bijwerkingen.

Helaas worden antidepressiva in bijna de helft van de gevallen voorgeschreven voor aandoeningen die geen depressie zijn, zoals: 

  • Pijn
  • Slapeloosheid
  • Overgangsverschijnselen
  • Migraine

Er blijft debat bestaan over de effectiviteit van antidepressiva bij de behandeling van mensen met een milde tot matige mentale klachten. Antidepressiva kunnen aanzienlijke bijwerkingen veroorzaken, zoals rusteloosheid, angst, seksuele problemen, drastische schommelingen in eetlust, gewichtsveranderingen, paniekaanvallen, interacties met andere medicijnen, overmatig zweten, en meer.

De bijwerkingen van antidepressiva kunnen zo ernstig zijn dat de behandeling voor veel vrouwen uiteindelijk erger is dan het oorspronkelijke probleem waarvoor ze deze medicijnen nemen. Natuurlijke alternatieven zijn dus in veel gevallen het overwegen waard*.  

Serotonine en andere neurotransmitters die ons geluksgevoel beïnvloeden. 

Depressie wordt sterk beïnvloed door neurotransmitters, met name serotonine en dopamine, die een cruciale rol spelen in stemming, slaap, eetlust en emoties. De aanmaak van serotonine in het lichaam wordt beïnvloed door verschillende factoren.

Serotonine wordt geproduceerd uit het aminozuur tryptofaan. Dit proces verloopt het beste in aanwezigheid van diverse voedingsstoffen, zoals vitamine B3 en B6, calcium, foliumzuur, magnesium, vitamine D en eiwitten.

Het handhaven van een adequaat niveau van serotonine is van groot belang, en een tekort is ongewenst. Stress wordt beschouwd als de belangrijkste boosdoener als het aankomt op het verminderen van serotonine. Stress kan de productie van cortisol verhogen, wat bijdraagt aan angst en depressie. Bovendien kunnen hormonale schommelingen, vooral bij vrouwen tijdens de menstruatie, zwangerschap en perimenopauze, ook invloed hebben op de emotionele gezondheid. Sommige vrouwen vinden verlichting door middel van bio-identiek progesteron of fytotherapie.

7 x Serotonine op een natuurlijke wijze verhogen :

  1. Evenwichtige voeding met vitamine B6 en tryptofaanrijke voedingsmiddelen 
  2. Magnesiumrijke voeding 
  3. Stress verminderen
  4. Verbeterde slaappatronen 
  5. Regelmatig bewegen 
  6. Blootstelling aan zonlicht 
  7. Planten-extracten

    Enkele voorbeelden van kruiden die hierbij kunnen helpen zijn Saffraan, Rhodiola en Ashwagandha. Deze zijn natuurlijke remedies tegen, stress, stemmingswisselingen en somber humeur. 

    3 krachtige natuurlijke extracten :  

    Saffraan reguleert serotonine zonder bijwerkingen die vaak geassocieerd worden met antidepressiva. Deze specerij staat erom bekend dat het de stemming kan verbeteren door de serotonineproductie te stimuleren.

    Rhodiola, een kruid dat al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt, heeft de capaciteit om cortisolniveaus te verminderen, met name tijdens stressvolle periodes. Hierdoor kan het helpen om de negatieve effecten van chronische stress op de stemming te verminderen.

    Ashwagandha, een adaptogeen kruid, heeft een unieke rol in het beïnvloeden van zowel cortisol als serotonine. Het helpt bij het verminderen van verhoogde cortisolspiegels, wat kan leiden tot een kalmer gevoel, terwijl het ook de serotonineproductie kan stimuleren, waardoor het een positieve invloed heeft op de stemming en het algemene welzijn.

    Ontdek de positieve impact van de unieke samenstelling van Mood Rise met saffraan, ashwagandha, rhodiola, magnesium, vitamine D en vitamine B's.

    Geniet van 10% korting op je eerste bestelling met kortingscode WELKOMB10.

    * Het gelijktijdig gebruik van natuurlijke antidepressiva met farmaceutische antidepressiva kan leiden tot veranderingen in de opname en afbraak van het medicijn, wat kan resulteren in verminderde effectiviteit of verhoogde bijwerkingen.